Persoonlijk advies: 088-278 77 77 planning@brussaard.nl

Teststraat Protocol -VeiligGastvrij® –

Checklist voor gemeenten, handhaving en organisatoren

Er komt veel kijken bij het organiseren van een Corona teststraat. Naast het feitelijk opzetten van de tenten en het organiseren van het onderzoeksmateriaal en de testers hebben we ook te maken met de bezoekers. Bij Brussaard noemen we dit ´gasten´. De gasten die de teststraat bezoeken zijn vaak nerveus voor wat komen gaat. Zij moeten goed worden geïnformeerd en worden begeleid. Hoe garandeer je dat jouw GGD teststraat optimaal functioneert, ook als het even tegenzit? Waar moet je op letten en wat moet je vooraf regelen? Met de juiste maatregelen kun je verkeersopstoppingen of schades voorkomen..

Niet alleen de instroom, doorstroom en uitstroom van de voertuigen zijn belangrijk, maar ook de verzekeringstechnische aspecten dienen goed te worden ingeschat. Zo worden er soms verkeersregelaars ingezet die niet officieel zijn gecertificeerd. Door het snel oprichten van een Coronateststraat worden dit soort belangrijke aspecten onderschat of vergeten. Dit leidt tot aansprakelijkheid, soms onnodige schade, juridische conflicten of overlast voor wijkbewoners waardoor weer druk ontstaat op de handhavers. De gemeente wordt hierop aangesproken. Dit is een ongewenste situatie.

Het is belangrijk is om het volledige plaatje te kunnen zien doordat het protocol heel praktisch is opgesteld. Met dit protocol zorg je dat de gemeente, de handhaving (zoals de politie) en de organisator van de teststraat goed op elkaar zijn afgestemd”, stelt Paul Brussaard, auteur en ontwikkelaar van het Teststraat Protocol.

 

  • Is er een Masterplan, zoals bij een evenement gebruikelijk is?
  • Worden alle aspecten afgevinkt die van belang zijn voor een veilige en gastvrije doorstroom van de bezoekers? Wordt er daarbij rekening gehouden met de wettelijke en verzekeringstechnische voorwaarden?
  • Is er rekening gehouden met de kans op filevorming rondom de teststraat?
  • Is er een calamiteitenplan aanwezig, zodat in geval van een reanimatie of medisch voorval de ambulance snel kan aan- en afrijden?
  • Zijn de verkeersregelaars bevoegd om aanwijzingen op de openbare weg te mogen geven en het verkeer rondom de teststraat in goede banen te leiden?

 

Checklist

Brussaard TrafficGuard is ruim 30 jaar specialist in het regisseren van de logistiek rondom (evenement) locaties. Zij stelt speciaal voor gemeenten, handhavers en organisatoren kosteloos een checklist (protocol) beschikbaar zodat deze diensten goed kunnen samenwerken.

Het Teststraat-Protocol is mede ontwikkeld in overleg met handhavers, GGD en gemeentes. Dit Teststraatprotocol zal dagelijks groeien aan de hand van opgedane ervaringen. Dit gebeurt in een online-versie, zodat u optimaal wordt geïnformeerd en altijd de laatste wijzigingen kunt inzien.

 

Evenementprotocol
Uitgangspunten voor het teststraatprotocol zijn de voorwaarden en eisen die ook in het Evenement-protocol zijn beschreven. Best Practices zijn het antwoord op de huidige nieuwe evenementen. Daar helpt Brussaard TrafficGuard bij. Dit is reeds een beproefd model, waar de gehele evenementbranche aan heeft gewerkt, in overleg met gemeenten.

 

Wat kost het?
In principe niets! Brussaard TrafficGuard biedt u het Teststraat Protocol kosteloos aan.

 

Hoe kom ik aan dit Teststraat Protocol?
Stuur een mail naar protocol@teststraatprotocol.nl en vermeld daar op:

  1. Uw naam
  2. De gemeente/veiligheidsregio/GGD/instelling waar u werkzaam bent
  3. Uw telefoonnummer
  4. Omschrijf wat uw betrokkenheid is bij een teststraat

Als u aan de criteria voldoet, sturen wij u de nieuwste versie van het Teststraat Protocol kosteloos toe.

 

Heeft u vragen of heeft u direct behoefte aan goede verkeersregelaars?
Bel dan met 088- 278 7301 (ook in het weekend) als u assistentie nodig heeft of op zoek bent naar medewerkers/verkeersregelaars.

 

Dit is Gera. Zij is altijd hard aan het werk op evenementen met www.bruisend.nu. Tenminste, dat was ze. Ze organiseerde succesvolle Foodtruck festivals. Samen met Loek, haar partner, regelde ze alles tip top. Door de Covid-19 crisis mag Gera haar passie niet uitoefenen. Daarom is zij TrafficGuard geworden bij Brussaard. Ze is nu opgeleid en gecertificeerd. Fijn dat Gera haar enorme gevoel van gastvrijheid weer kan laten zien. Zij is behulpzaam voor alle mensen die getest moeten worden. Die zijn best wel nerveus voor die test. Ze stelt hen gerust en wijst hen de weg, zodat ze weer veilig naar huis kunnen.